Dubbelglas / Isolatieglas

Kan ik zelf dubbelglas plaatsen?

In dit artikel kunt u stap voor stap lezen hoe u zelf dubbelglas kunt plaatsen of vervangen. Dubbelglas plaatsen is specialistisch werk, maar het is zeker mogelijk om dit zelf te doen. Zorg wel altijd voor de juiste hulpmiddelen en veilige werkomstandigheden, zoals stevige handschoenen.

Wat heeft u allemaal nodig?

Om dubbelglas te plaatsen heeft u een aantal materialen en gereedschappen nodig. Hierbij een overzicht.

Materialen:

 • dubbelglas
 • PH band
 • kunststof glasblokjes (steun- en stelblokjes)
 • speciale glaskit
 • sop (om kit nat te maken)
 • oud stuk zeil of handdoek
 • primer (grondverf)

Gereedschap:

 • stanleymes
 • hamer
 • beitel
 • nijptang
 • plamuurmes
 • zuignappen

Stappenplan voor het monteren van dubbelglas

Stap 1: Inmeten`

Er zijn 2 manier om het bestaande glas op te meten:

 • de dagmaat: de afstand tussen de glaslatten
 • de strakke maat: de afstand tussen de sponningen

Als u de dagmaat heeft genomen, dan telt u een aantal millimeters bij het raam bij op. Als u de strakke maat heeft genomen, dan moet u ongeveer 7 mm aftrekken.

Stap 2: Het oude dubbelglas lossnijden

Dek de vloer af met een zeil of handdoek, dit voorkomt veel opruimwerk achteraf. Snij de oude kit tussen het glas en het kozijn los met een stanleymes. Wrik met een beitel voorzichtig de oude glaslatten los en verwijder deze. Wanneer de glaslatten nog in goede conditie zijn, kunt u ze hergebruiken. Let op: het raam staat nu los!

Stap 3: Het oude dubbelglas verwijderen

Doe veilige werkhandschoenen aan. Plaats de zuignappen op het glas en verwijder de oude ruit. Zet de ruit neer op een veilige plek, bijvoorbeeld op twee klossen hout.

Stap 4: Maak het kozijn kaal en schoon

Verwijder de oude kit en beglazingsband met een stanleymes. Oude spijkers verwijdert u met een nijptang. Verwijder oude verf met een verfkrabber. Maak zowel de sponning als de glaslatten schoon.

Stap 5: Schilder het kozijn met grondverf

Kijk eerst of het bestaande kozijn echt goed genoeg is. Er mag geen houtrot aanwezig zijn. Dubbel glas is gevoelig voor vochtopname aan de randen. Vervang of repareer dus zonodig het houtwerk. Daarna een laag grondverf/primer aanbrengen, het liefst twee lagen.

Stap 6: Glasblokjes plaatsen

Plaats twee wigvormige steunblokjes in de onderdorpel, ongeveer een kwart uit de hoek. Dit zorgt ervoor dat het glas niet door zijn eigen gewicht gaat zakken. Plaats vervolgens stelblokjes aan de zijkanten, zodat er ruimte blijft tussen de sponning en het glas.

Stap 7: aanbrengen PU band

Breng de PU band (kleefstrip) rondom aan in de sponning.

Stap 8: Plaats het glas

Gebruik weer de zuignappen en zet het glas in de sponning. Controleer of de speling aan alle zijden rond de 4 a 5 mm is.

Stap 9: glaslatten aanbrengen

Zorg dat ook de glaslatten gegrond zijn met een primer of koop nieuw latten die al gegrond zijn. Zorg in het laatste geval wel dat de koppen zijn gegrond. Plaats eerst de bovenste glaslat, dan de onderste en dan pas de linkse en rechtse glaslat (indien nodig).

Glaslat monteren (binnenkant)
Stap 10: afkitten

Beweeg de kitspuit langzaam zodat er voldoende vulling tussen de glaslat en glas aanwezig is. Verwijder de overtollige kit met een mesje. Laat het glas 24 uur met rust zodat de kit goed kan uitharden

Dubbel glas plaatsen
Afkitten van dubbelglas (buitenkant)


Toch liever uitbesteden?

Gelukkig hebben de monteurs van AA Glas veel ervaring en ze beschikken over het VCA certificaat (Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers). AA Glas heeft bovendien het GBO (Glas Branche Organisatie) vakcertificaat en het ISO 9001 keurmerk. Uiteindelijk betekent dit simpelweg dat we de de beste kwaliteit leveren en onze afspraken nakomen.

Klantbeoordeling:
Star
9,4