Dubbelglas / Isolatieglas

Het verschil tussen dubbelglas, HR glas en triple glas

In de volksmond praten we vaak over dubbelglas. Er zijn echter nogal wat soorten ‘dubbel’ glas. Een betere term is eigenlijk 'isolatieglas'. Onder isolatieglas verstaan we alle soorten isolerend glas die beter isoleren dan enkelglas of standaard (niet-HR) dubbelglas.

Het verschil tussen dubbelglas, HR glas en triple glas

Dubbelglas

Dubbelglas wordt ook wel thermopane genoemd, als merknaam van een Duitse fabrikant die het in 1948 in Nederland op de markt bracht. Het is het eerste dubbelglas. Dubbelglas bestaat uit twee platen glas die door een zogenaamde afstandhouder aan de rand van het glas uit elkaar worden gehouden. De ruimte tussen de glasplaten wordt de 'spouw' genoemd. De randen van het glas worden afgesloten met een speciale kit zodat er een gesloten eenheid ontstaat. De ruimte tussen het glas wordt bij standaard dubbelglas gevuld met lucht. Het wordt tegenwoordig vrijwel niet meer toegepast in gevels. In enkele gevallen wordt het nog wel binnenshuis gebruikt voor geluidisolatie.

HR Glas

Bij HR glas is het glas aan één binnenzijde (dus in de spouw) gecoat waardoor het beter isoleert. Het metaallaagje laat de zonnestraling door en weerkaatst de langgolvige straling. Hoe effectiever het metaallaagje, hoe beter de isolatie. Er is dan dus minder energie nodig om de ruimte binnen te verwarmen. HR Glas is door de jaren heen flink verbeterd. De volgende HR generaties zijn te onderscheiden:

  1. HR glas
  2. HR+ glas (+ spouw gevuld met een edelgas)
  3. HR++ glas (+ verbeterde coating)
  4. Triple glas/ HR+++ (3 glasplaten)

Hoe meer 'plusjes' achter HR, hoe beter het glas isoleert. In het artikel Het verschil tussen HR, HR+, HR++ en HR+++ glas wordt exact uitgelegd wat het verschil tussen de verschillende soorten HR glas is.

Triple Glas

Triple glas bestaat uit 3 glasplaten met een coating en isolerend gas waardoor het super goed isoleert. Het is ook bekend onder de termen HR+++ glas, drievoudig glas of driedubbelglas.

Klantbeoordeling:
Star
9,4