Glas Algemeen

Glas randafwerking: plat poly of facet geslepen

Een gesneden glasplaat zonder afwerking is scherp en kan letsel veroorzaken. Daarom zijn de randen van het glas vaak afgewerkt. In dit artikel behandelen we verschillende soorten randafwerkingen.

Afgescherpt glas

Hierbij wordt het glas niet geslepen, maar worden enkel de scherpe randen weggehaald. Afgescherpt glas is de voordeligste afwerking, prima voor glas waarbij de randen niet zichtbaar zijn. Ondanks dat de scherpe kantjes er af zijn, blijft het glas wel scherp.

Type glas randafwerking: afgescherpt
Afgescherpt glas

Plat poly geslepen / pp geslepen

Plat poly geslepen glas, oftewel pp geslepen glas is de meest voorkomende afwerking. Het wordt daarom ook wel de 'standaard afwerking' genoemd. Bij plat poly geslepen glas worden de randen glad afgewerkt d.m.v. het slijpen van een kleine schuine kant van 1 a 2 mm. Het glas voelt zo niet meer scherp aan en voorkomt letsel. Plat poly afwerking wordt gebruikt bij glasplaten waarbij de randen zichtbaar blijven, zoals glazen meubels en douchewanden. Let op: bij plat poly slijpen gaat er bij elke rand ongeveer 2,5 mm van de originele glasplaat af, dus het is belangrijk om hier rekening mee te houden voor de maatvoering.

Type glas randafwerking: plat poly geslepen (PP)
Plat poly geslepen glas (PP)

Facet geslepen glas

Bij facet geslepen glas wordt er een (grote) schuine kant in de rand geslepen van zo'n 10 tot 40 mm. Dit geeft een bijzondere klassieke uitstraling aan bijvoorbeeld een spiegel of glazen tafel waarbij de randen zichtbaar mogen zijn. De grootte van het facet (de schuine kant) hangt af van de dikte van het glas en de hoek.

Enkel een facet geslepen afwerking is nog steeds zeer scherp. Daarom wordt in praktijk een facet gesneden rand afgewerkt met een plat poly afwerking.

Type glas randafwerking: facet geslepen
Facet geslepen glas

Overige afwerkingen

  • Verstek slijpen: wanneer ben vanaf de zijkant een grote hoek in het glas slijpt van 45 graden, wordt dit verstek afwerking genoemd. Hiervoor wordt vaak wat dikker glas gebruikt. De techniek is vergelijkbaar met poly slijpen, dus ook met slijpschijven onder gewenste hoek tegen het glas.
  • Convex en concaaf slijpen: bij deze slijpbewerking wordt het glas voorzien van een bolle rand (convex) of een holle rand (concaaf)
  • Mat of gepolijst: bij de verschillende afwerkingen kunnen de hoeken zowel mat als gepolijst afgewerkt worden.
Klantbeoordeling:
Star
9,4