Brandwerend glas is een speciaal soort veiligheidsglas dat bijdraagt aan de brandveiligheid van een pand. Normaal glas breekt of smelt al snel bij het uitbreken van een brand. Hierdoor kan de brand zich snel verspreiden, waardoor er niet langer een veilige vluchtroute is. Hittebestendig glas heeft een vertragende werking. Aangezien het glas minder snel breekt, kan de brand minder snel doorslaan naar een volgende kamer. Zo blijft met de plaatsing van brandwerend glas de impact van de brand zoveel mogelijk beperkt en kunnen de aanwezigen het pand veilig verlaten.

Wat is brandwerend glas?

Brandwerend glas is opgebouwd uit laagjes. Gelaagd glas biedt meer stevigheid dan gewoon glas en is daardoor bij uitstek geschikt om vlammen en rook tegen te houden. Waar normaal gelaagd glas voor 4 tot 5 minuten brandwerend is, is speciaal brandvertragend glas zo bewerkt dat het wel 30 minuten brand tegen kan houden. Deze 30 minuten kunnen in een noodsituatie het verschil maken tussen leven en dood. Het glas:

  • breekt minder snel dan normaal glas;
  • is bestand tegen grote druk en hoge temperaturen;
  • vormt een schild tegen de vlammen
  • houdt rook tegen.

Hittebestendig glas kopen

Normaal, enkel glas breekt bij een temperatuurverschil van 30 tot 40 graden. Bij een brand treedt dit verschil soms al op na één minuut. Ook dubbel glas biedt vaak niet de optimale bescherming tijdens een brand. Brandwerend glas bestaat uit twee of meer bladen glas waartussen zich één of meerdere tussenlagen bevinden. Deze glaslagen zijn gemaakt van silicaat. Boriumsilicaat is een zout van boor en kiezelzuur dat hittebestendig is en een langere levensduur kent dan andere soorten glas. Het glas kent geen smeltpunt, maar een smelttraject en zet minder snel uit bij verwarming. Hierdoor zal het niet snel knappen wanneer er brand uitbreekt. In plaats daarvan schuimt de glaslaag op en vormt het een schild tegen de vlammen. In plaats van brandvertragend glas, is het ook mogelijk om speciaal gehard glas te kopen met een coating die hitte reflecteert.

Het plaatsen van brandvertragend glas

Brandwerend glas moet geplaatst worden in speciale kozijnen. Het glas moet namelijk altijd zo geplaatst worden zoals het getest is. Tijdens de brandweringstest zijn immers bepaalde kozijnen en materialen gebruikt. Schakel, om de veiligheid van uw pand te garanderen, daarom altijd een expert in om het glas te plaatsen. Vraag een offerte aan om een beeld te krijgen van de kosten van veiligheidsglas. Neem gerust contact met ons op als u vragen hebt. We staan u graag te woord.